wtorek, 9 listopada 2010

Informacje Gabriela

Retinol jest wysoce nienasyconym, rozpuszczalnym w tłuszczu związkiem złożonym z jednostek izoprenowych z naprzemianległymi podwójnymi wiązaniami. Pierwsze z nich w głównym pierścieniu jonowym — jest sprzężone z wiązaniami w bocznym łańcuchu. Rezonans sprzężonych wiązań podwójnych stwarza, że cząsteczka retinolu jest bladożółtej barwy i wykazuje charakterystyczną zieloną fluorescencję pod wpływem światła nadfioletowego. Poddanie działaniu tego promieniowania sprawia także rozerwanie wiązań i niszczy witaminę. Dodatkowe podwójne wiązanie w kategorii karbonylowej retinału sprawia, że związek ten posiada żółtopomarańczową barwę. Retinol i retinal są nierozpuszczalne w wodzie i glicerolu, lecz rozpuszczają się w bezwodnym etanolu, chloroformie, cykloheksanie, eterze etylowym, eterze naftowym, tłuszczach i olejach.

Zobacz także: Informacje Gabriela

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz