poniedziałek, 8 listopada 2010

Informacje Joanna

Głównym źródłem witaminy B12 w przyrodzie jest synteza mikrobiologiczna, brak bowiem niezbitych dowodów na to, że jest wytwarzana w tkankach wyższych roślin albo zwierząt. Syntetyzuje ją wiele bakterii, w tym promieniowce; całkiem możliwe, że nie są do tego zdolne drożdże i ogromna liczba grzybów. Witamina B12 występuje powszechnie w paszach pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko, jaja, ryby i skorupiaki). Znajdująca się w tkankach zwierzęcych,witamina pochodzi bądź z pobranej paszy, bądź z syntezy w jelitach albo żwaczu. Najlepszym jej źródłem w żywieniu zwierząt są niektóre produkty fermentacji, o standardowej, gwarantowanej aktywności witaminy B12. Bardzo bogate w tę witaminę są nerki i wątroba. Więcej jest jej w narządach zwierząt przeżuwających niż większości nieprzeżuwających. Wytwory roślinne są, w praktyce biorąc, pozbawione witaminy BI2. Niewielkie jej ilości, które znajdowano u wyższych roślin, mogły pochodzić z gleby, syntetyzowane poprzez zasiedlające ją mikroorganizmy. U niektórych gatunków roślin morskich (glony) stwierdzano sporą zawartość witaminy.

Zobacz także: Informacje Joanna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz