niedziela, 14 listopada 2010

Karton Na Choinke

Wielkość jaja regulowana jest przez wiele czynników. Jest to cecha uwarunkowana genetycznie, fenotypowo zależna od stanu dojrzałości płciowej i wieku kur oraz dodatkowo wpływów zewnętrznych, jak skład dawki pokarmowej , a oprócz tego niektóre leki. Bardzo istotnym czynnikiem żywieniowym jest a dodatkowo właściwa ilość białka i aminokwasów , a dodatkowo kwasu linolowego w diecie kur. Około 50% treści jaja stanowi białko, toteż dostarczenie aminokwasów do jego syntezy decyduje o nieśności. Niedostateczna zawartość jednego bądź paru aminokwasów w paszy nie stwarza odpowiadających temu przemian w składzie aminokwa-sowym produkowanego białka, jednak wywołuje zmiany ilościowe: przy niewielkim niedoborze kury po prostu syntetyzują go mniej, a przy drastycznym braku synteza białka, praktycznie biorąc, ustaje. Następstwem tego jest zmniejszenie wymiarów jaja albo zupełnie zaprzestanie nieśności.

Zobacz także: Karton Na Choinke

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz